Strona o Islandii
Kuchnia Islandii:
1 Rugbrauð – islandzki chleb wulkaniczny
Naszą największą ciekawość wzbudził Rugbrauð. Ten tradycyjny, islandzki chleb wulkaniczny, nazywany także lava bread, piecze się w podziemnej, geotermalnej piekarni, gdzie temperatura ziemi i podziemnych źródeł sięga 100 stopni. Ciasto chlebowe wlewa się do garnka, szczelnie zamyka, zakopuje metr pod ziemią i zostawia na 24 godziny. Pod ziemią chleb piecze się, a może raczej gotuje, na gorącej, wulkanicznej parze
2 SVID – OWCZA GŁOWA
Svid to połowa baraniej głowy, wypatroszona z mózgu, ale z zostawionymi oczami, zębami i językiem. Głowizna jest gotowana, a przed podaniem traktowana dodatkowo ogniem. W smaku przypomina golonkę, ale nie smak jest tutaj czynnikiem odrzucającym. W Reykjaviku tej potrawy można spróbować w restauracji Fljótt og Gott, zlokalizowanej w pobliżu dworca autobusowego.
3 Kleinur i Skyr
tradycyjny islandzki pączeksmażony w głębokim tłuszczu i kształtem przypominający nasze faworki stanowił świetny dodatek do skyr.Skyr jest tradycyjnym islandzkim wyrobem mleczarskim, który przypomina jogurt grecki albo serek homogenizowany
4 Zgniły rekin - HAKARL
Islandia zdecydowanie kojarzy się z rybami, więc zacznijmy od rekina. Dlaczego zgniły, a dokładniej sfermentowany? Ponieważ surowe mięso rekina grenlandzkiego jest dla ludzi trujące, a w procesie fermentacji nadmiar mocznika zostaję usunięty.
5 Malt Extrakt
Malt Extrakt to produkowany od 1913 roku islandzki napój. Tradycyjnie pije się go podczas Świąt Wielkanocnych, ale w sklepach znajdziemy go przez cały rok. W smaku Malt Extrakt przypomina kwas chlebowy, jednak jest zdecydowanie bardziej gazowany i słodki. Islandczycy dodają do niego Apelsin (gazowany napój pomarańczowy) - można też kupić taki gotowy mix w puszce.
Autor strony: Jakub Pawlaczyk
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL